Sillsallad!

Jorå, rödbetorna kom imorse och jag har precis fixat så att kantinens snälla personal kokar dem och potatisen, ska hämta upp det om 40 minuter! Får se hur det blir det hela... har även fått låna en plastlåda med lock av dem OCH de kan förvara sillsalladen i deras kyl över natten! Vilka killar i köket, va!

Har idag varit på medlingsutbildning och plötsligt är jag tillbaka i "min" värld. Intressant och bra kurs men den har bara ytterligare gjort mig förvirrad om vad 17 vi gör här.

Har satt den nya spellistan på hög volym och ska nu börja att hacka lök... Ska försöka komma ihåg att ta kort på resultatet.

Avsatt som trummis!?

Den ordinarie trummisen var med på repet idag och jag fann mig plötsligt satt på bänken, så att säga. Jag sa t.o.m att den här låten spelar jag och an ba, nä, nu spelar jag... OK, jag kände att nu blev jag sur för EN låt kan han väl låta mig spela men nej. DOCK gick det katastrofalt dåligt på repet pga att han spelade fullt ställ hela tiden och ingen annan hörde sig själv... HA ha, jag kunde inte låta bli att sitta och le... MEN han var tvungen att åka ganska tidigt och då skyndade bandet att säga att nu kör vi den där låten igen och att jag bara MÅSTE spela trummor på den. Å, det var väldigt trevligt att höra. Så vi körde den och den satt som en smäck förståss - The River, som ju måste spelas väldigt dynamiskt ju.

Sen övade jag och Fredrik julsånger och jag tycker ju det är så kul att sjunga med Sissel Kyrkjebö röst. Haha, men det låter nog rätt bra när vi sjunger stämmor. Sen imponerade vi oss själva med att sätta den sköna låten Cruisin (vet inte originalet men den är från filmen Duets och det är Huwey Lewis och Gwyneth Paltrow som sjunger den) på första försöket. Ja, nästan iallfall.

Det har regnat hela dagen och det har inte vart dagsljus på hela dagen känns det som... Vid middagstid kom det snöblandat regn - det har varit ruggigt kyligt hela dagen... Och nej, grönsakshandlaren hade inte med sig rödbetor idag heller - det regnade ju så förfärligt på morgonen... Förhoppningsvis har han med sig det imorgon, för imorrkväll ska ju sillsalladen tillagas...

Imorrn ska jag på konflikthanteringsutbildning, den är bara på 1,5 dag så kursen är klar redan vid tolv på fredag- ska bli kul!

Magstoppare

Idag var det dags att gå till Syster och få magpiller... Väldigt skön känsla nu, det är som om magen har lagt sig och sova för första gången på över en vecka, den har varit tyst hela dagen. Nu när jag slutade jobbet vid fem vaknade dock magen upp och sa MAT. Så det blev tidig middag. Men den är fortfarande lugn, får se hur länge det håller i sig.
 
Gårdagens seminarium var kaotiskt på ett för mig härligt okontrollerat sätt men summa summarum en framgång - nu ska jag bara skriva rapporten... Jag har ju gjort liknande saker förut men inte min kära finska kollega så som ansvarig för organiseringen och att alla skulle följa schemat höll hon flera gånger på att implodera...
 
Och grönsaksförsäljaren har nu glömt att ta med rödbetor för andra dagen i rad så förhoppningsvis kommer han ihåg att ta med dem imorrn.... Måste ju göra sillsallad, ju.


Har varit lite sur idag på min kollega som jag delar kontor med för att han drar på ACn jättevarmt och stänger av luftrenaren. Två dåliga saker på en gång. Anledningen till att han stänger av luftrenaren är enligt honom för att han inte vill att den ska ta eld under natten... och refererade till någon kollega vars el element tagit eld - jag menade att han jämförde äpplen med päron... detta var i arla morgonstund innan jag fått dagens första kaffekopp så jag var trött och sur som bara den. I vilket fall som helst så bad jag vår brandman, som råkar vara från Sverige, tala om för min kollega att jag hade "rätt". Lite trist sätt, eller hur. Men vad gör man inte. Sen gick jag och beställde ett el/oljeelement från lagret... AC är ju så värdelöst då man svettas om huvudet och fryser om fötterna typ ju och förtorkar ännu mer av den redan torra luften. Jo, jag var nog en riktig surkärring där på morgonkvisten. Men sen har vi jobbat upp arbetsrelationen under dagen och nu innan dagens slut tyckte han att vi ska göra utbildningar ihop framöver - så slutet gott. OCH det börjar bli rejält med jobb att utföra- chockerande insikt faktiskt. Det kan eventuellt bli riktigt bra det här tror jag. Men det där är ju sånt som ändras från dag till dag, eller morgon till kväll till och med. Nu strax är det farvälparty för vår enhetschef som jag knappt träffat men varför missa en festligt tillfälle. Som sagt, ska ta sällis med min kontorskollega.

Roligt på jobbet!

Vet ni att idag har jag haft det riktigt roligt på jobbet! Otroligt välkommet faktiskt. Imorgon ska vi anordna ett seminarium så det har varit och är fortfarande en massa att fixa med. OCH det KÄNNS att det är söndag idag så det känns också som om jag borde ligga i sängen och kolla på, ja, the UNit eller Downton Abbey liksom. TROTS denna känsla har jag trivts och faktiskt jobbat på hela dagen och lite till.
Men annars har jag beställt rödbetor så jag kan göra sillsallad tills på fredag - det tog en stund för grönsaks/frukt/sjal/möss - försäljaren att förstå vilken rotfrukt jag menade. Mest därför att jag inte visste att dem referear till den som en söt grönsak... i Pakistan och Indien gör de socker av rödbetor! Får se om det verkligen ÄR ett kilo rödbetor som jag får imorrn eller på tisdag.

Nu strax lite riktig mat i kantinen och sen repa med bandet! Idag inte som trummis utan som basist och sångerska! Wohoo!

Myslördag

har kollat på fyra episoder av Downton Abbey idag - otroligt trevligt och vanvettigt svårt att inte titta vidare. Är nu återställd i magen och tror att den dyra whiskyn som jag inmundigade igår gjorde sitt till för att döda baskeluskerna.

Jag har fått ett nytt förtroendeuppdrag! Blev tillfrågad av den irländska bilmecken (jo vi har ju eget verkstadsgarage här där alla mercor lagas och underhålls) i vilket fall som helst så är det han som är ansvarig för "lilla baren"och han undrade om jag kunde stå i baren en stund igårkväll - och det gjorde jag gärna då jag därmed får spela precis den musik jag vill och tycka vad man vill om barer - med rätt publik är det vanvettigt trevligt att stå bakom disken och servera, snacka och DJa. Det är ju en hobbyverksamhet så de behöver frivilliga, så det blir nog fler kvällar bakom disk.

Nu lyssnar jag på julmusik och myser lite. Strax är det rep med bandet. Schysst lördag.

Grill & whiskey

sista avsnittet som jag såg av The Unit igårkväll var riktigt ruggigt och berörde mig, vilket ju hör till ovanligheterna med just den serien... Ja, och för övrigt tror jag att det får bli några dagars paus från serien ändå. Av någon anledning så har jag inte börjat titta på Downton Abbey än - väntar på rätt ögonblick, suger på karamellen, liksom.

Magbesvären är kvar men jag känner mig rätt ok, är ändock väldigt glad att vi är lediga imorgon också. Att få sova så länge natten till idag har varit helt himmelskt - jag sov bra också. Tydligen är avbruten sömn vardagsmat här, då det sägs vara relaterat till den höga altituden. Tur att vi får åka hem och vila upp oss så ofta och mycket - 30% av kontraktstiden är vi hemma på leave. Nu är det "bara" fyra veckor kvar tills jag får åka hem och fira nyår i Sverige!

Vi övade julsånger så det stod härliga till igår - stundtals lät det riktigt bra! Själv använde jag lite väl frekvent min Sissel Kyrkebö stämma men i julsammanhang funkar ju det... Vi gick förbi cocktailpartyt på vägen från bunkern och när jag meddelade sällskapet att jag skulle lämna dem gå till rummet och vila så drog Fredrik till med skämtet " well, now you really can say that Lotta is a real Party pooper".  ;-)


Äntligen torsdag

OK, det tog drygt en månad men sen slog det till - har sprungit på toa hela dagen då magen, eller dess förvaltningssystem, är ur led och intensivt försöker få ur dåliga bakterier ut ur kroppen. Trots detta har jag jobbat då jag inte har haft någon feber och sprungit på en massa möten. Men nu på eftermiddagen har jag bara suttit och längtat till att få vila. Nu har jag kollat på the Unit i två timmar och är relativt redo för att öva lite julsånger - vi ska ha svenskt julbord nästa fredag. Tydligen ska jag laga både Jansson och sillsallad - måste hitta en ugn och en kokplatta bara.

Idag fick vi veta att det är ledig dag på lördag så det blir en riktig helg och två dagar att återhämta sig på. Alltså kommer jag ligga och kolla på Downton Abbey i dagarna två, eller så långt det räcker. Jag kommer inte lämna området då det är tionde dagen och därmed slutet av Aashura (I månaden muharram) på lördag och eftersom det är den största högtiden för shiiterna så kan det bli oroligheter. 
 
 
 

Trist med bra dag

Självmordsbombare i centrum och ett gäng som blev hängda någonstans i detta lands fängelser, visserligen för vidriga brott men ändå, under dagen gör att det känns motigt rent själsligt. Men annars en bra dag rent arbetsmässigt och som grädde på moset har jag dessutom blivit kallad vacker två gånger idag, dels av min lokala (kvinnliga) kollega och dels av en finne, inte så tokigt. Tror det är för att jag har nytvättat hår plus att jag haft på mig min nya stickade ullväst som är urskön och fin.

Strax bär det av på middag med lite folk som jag bjudit ihop och förhoppningsvis blir det en intressant kväll. Ska även få torrshampo av en kollega samt shoppa i en större affär innan middagen - trevligt!

Ingen stenkastning!

Iklädd keps, flätat hår, sjal runt halsen och solglasögon på har jag kört genom Kabuls gator och knappt fått någon uppmärksamhet alls! Den enda respons jag fick var en liten pojke som log som en sol och gjorde tummen upp tecknet! Jo, några pösmunkar som satt vid en övergiven busstation plirade lite surt men väldigt fridfullt annars. Min körlektion varade i ca 1 timme och 45 minuter och jag var nervös som bara den innan, eller spänd snarare men så fort jag satte mig bakom ratten kände jag mig lugn - jag gillar ju att köra bil och gärna under lite kluriga förhållanden. Så det gick finfint. Har ju fått rätt duktig träning på Sri Lanka och i Georgien så det kaos som råder på Kabuls gator var inte så farligt som ryktet säger... Jag gjorde en u-sväng istället för att åka in i en rondell - sånt kan man bara göra här. VI åkte upp på ett litet berg mitt i stan för att jag skulle få visa mina färdigheter att köra brant uppför och svänga - men det kan jag ju redan från Georgien... Även nedför...
 
Väl däruppe hoppade vi ur bilen i ca 30 sekunder och tog lite av de foton som jag visar här nedan. Inom tio sekunder kom barn lubbande och frågade andfådda efter lite dollars/pengar. Vi hoppade in i bilen och körde över till andra sidan berget, barnen kom springande efter och ställde samma frågor under min 30 sekunder korta fotosession. Fruktansvärt jobbigt att ignorera dem. Samma sak i stan där två flickor stod på cementbarriären mellan vägarna och gluttande in i bilen, typ tre centimeter från mig i baksätet med bara glaset emellan. Hörde deras röster. otroligt jobbig känsla som man bara trycker bort för att inte gå sönder. Jag ska ge mer pengar till Rädda Barnen framöver... huvva. För ja, dessa barn är så skruttiga, smutsiga och undernärda.
 
I min egen lilla bubbla har dagen höjdpunkt varit att hämta ut det paket som Frank har skickat till mig! Det innehöll bland annat en svart kavaj som satt perfekt, två koftor och en ullväst - samtliga som täcker min rumpa OCH är varma - perfekt kombo i det här landet just nu. Har även fått godis och Damernas Värld - lyxigt.

Britternas kyrkogård

Till vänster i bild kan man ana den kyrkogård där Bitterna begravdes Once upon a time efter något slag mot afganerna.
 
 
 
Här en vy över lite bostäder.
 
 

De vitklädda topparna kommer närmare för var dag


En annan sida av berget vi var uppe på idag!


Vy över Kabul


Bakom en vit Toyota Corolla


Teckningar mot Talibanerna


Kasta sten mot mig!?!

imorgoneftemiddag när jag ska visa att jag kan köra bepansrad bil mitt i stan så har jag blivit varnad av instruktören att förbereda mig på att det kommer att kastas sten mot mig och bilen - för att jag kör den och är kvinna... Det känns ju väldigt olustigt och jag har svårt att tro att det kommer att hända... Som tur är åker vi ju i bepansrade fordon som stenar inte biter på, alltid något.

Idag har jar kört svinfort offroad med en mercedes som är bepansrad och således väger mer än fem ton... när jag tryckt bromsen i botten har det tagit evigheter för bilen att stanna - bra att veta. Sen har vi vinschat bil - jag fick vara ledare för det hela. Sen har vi bogserat varandra, jag var typ bäst på att bogsera (förutom att jag startade lite för kvickt - då 5.5 ton är lite svårflyttat).

Nu ska jag träna, eller iallfall powergå på bandet. Sen ska jag käka middag . SEN ska jag börja titta på tredje säsongen av DOWNTOWN ABBEY - HURRA! Den stora utmaningen blir att inte se alla åtta episoder ikväll... Det är min gulliga kollega som lånat serien till mig.


Granatäpple - som grädde på moset

Har stått och balanserat tre stora bitar granatäpple mellan två papperstallrikar i flera timmar... Låter kanske enkelt men nä, det krävde mycket uppmärksamhet. Hade tänkt gå hem direkt efter bandövningen men följde med upp till baren för att säga hej men blev kvar i över två timmar. Jag har snackat med en kvinna från Bryssel och en gubbe som har någon slags mellanchefposition och vi har löst alla problem här och i världen, typ. Faktiskt riktigt härligt storslaget. Detta medans jag har balanserat mina granatäppelsbitar...

Imorrn ska jag börja min två dagarskurs i att köra bil här... Ska bli ett skönt avbrott med lite fart och fläkt! morgondagen är teori och lite vinschning på området och sen följande dag ska jag ut och köra i den härliga stadstrafiken som består av olika årgångar och olika färger men 99% av bilarna är Toyota Corolla.

Nu är jag så trött så jag håller på och trillar av stolen! Vaknade till tidigt imorse av ett konstigt ljud och kunde sen inte somna om... Hmm. OCH jag har en djup dubbelfinne på vänstra kinden... dessutom så är luften så torr här att jag verkligen ser ut som mina 38 år då alla rynkor framträder vanvettigt tydligt i mitt arma ansikte... Det blir intressant och se om hyn spänstar till sig igen när jag kommer hem... Näe, nu lite skönhetsömn....

Lördagstrött

Naturligtvis kunde jag inte somna igår eftersom jag tog en lång tupplur på eftermiddagen - är därför trött idag och lite missmodig. Har försökt plugga lagarna här och läst hemska exempel på vad kvinnor sitter fängslade för... Alla hemska brott mot kvinnor du kan tänka dig resulterar att kvinnan blir fängslad och inte förövaren i majoriteten av fallen...

Halvdag idag och spatserade målmedvetet till gymet och insåg ganska snabbt att jag inte hade något kräm i kroppen idag... Konstigt för jag känner mig inte sjuk men väldigt svag... Jag är väl helt enkel lat hehe...

Ikväll ska bandet repa... bävar lite då det är så varierande kvalitet på vår prestanda och igår var det helt bedrövligt med hur det lät... Jag ska lägga mig och kolla på ett avsnitt av den superkonservativa och USApatriotiska TV serien The Unit - Det får mig nog på strålande humör!

Eftertanke

varje gång man kör tillbaka till vårt huvudkontor sitter en man på höger sida uppe på cementbarriären vid sidan om vägen. Överallt annars är det pojkar i olika unga åldrar som säljer allehanda ting längs vägen, gärna mellan bilarna och som passar på att knacka på rutan vid bilköer. Vi får under inga omständigheter "break the seal" som det heter dvs öppna fönster (vilket inte går på bepansrade bilar) eller dörren - av flera goda anledningar men instinkterna säger annat...

Denne gamle man som sitter uppflugen vid sidan av vägen tigger inte, säljer inget och tittar sig inte omkring, utan sitter bara där, stilla, på samma plats, varje dag. Bredvid honom, på andra sidan barriären men synlig från bilen är en slags stor stålkonstruktion dekorerad av färska blommor och ljus och det är begravningsplatsen, eller kanske mer korrekt den plats där hela hans familj gick bort vid en explosion/attack - endast han överlevde... ALLA andra i hans familj, barn, barnbarn och fru är borta. Sen dess sitter han där som en sorglig symbol för landets våldsamma historia som drabbar oskyldiga och lämnar sorg efter sig.

Dart

Spelade dart igårkväll och mot alla odds så vann mitt team när jag avslutade med en bullseye! Känner mig fortfarande stolt.

Lite spontant hängde jag med på shoppingtur idag men köpte ingenting, då absolut ingen försäljare går att lita på när man frågar om det är riktig ull i sjalen eller varifrån sakerna kommer från....

Nu känner jag att efter att ha inmundigat en enorm brunch att det som gäller nu är vila och eventuellt TV-serietittande resten av eftermiddagen för att samla kraft till att t r ä n a ikväll. Hårt liv jag lever...

Nu går det utför...

allt såg ju så lovande och spikrakt ut mot mitt nya liv som sportig och vig varelse... Nu har det gått x-antal dagar som jag inte har HUNNIT träna på kvällen pga viktiga saker som öva med bandet och käka middag utanför campen... ajaj. Ikväll är det samma visa då jag strax ska åka på avskedspartaj för de svenska poliserna... Dessutom har jag upptäckt att en call coca-cola vid 14-snåret är rätt gott och uppfriskande!? Var kommer det ifrån?! - har aldrig i mitt liv varit förtjust i den drycken förut... Det är väl den höga höjden...

Imorrn är det ledigt - skönt. DÅ ska jag träna iallafall...!


Upptagen!

Idag har jag för första gången varit upptaget praktiskt taget hela dagen i olika möten och uppdrag. Känns väldigt ovant men lovande.

Ikväll har vi repat med bandet och det låter inte bra om oss... Nu kan jag förstå föräldrar som skriker åt sina barn att sänka ljudet - vi har en finne som är fruktansvärt dålig på gitarr och som satt och malde på hög volym... Vidrigt.

Men som tur är har vi ju vår bandledare från värmland som lugnt och fint säger att nu har vi repat klart och nu går vi och sätter oss och gör en spellista. Så det gjorde vi och vi har tio låtar plus julsånger. En idé är att köra Rudolf med röda mulen på alla språk som finns i missionen - typ alla länder sjunger ju den sången, det skulle innebära att vi spelade den typ tio gånger - lite kul, eller hur.

Inte har jag tränat idag heller... förutom att jag spelat trummor i flera timmar samt tidigare idag varit på en FN bas och gått kilometervis i denna enorma camp iklädd skottsäker väst, som ju väger några kilo...

Hoppas att jag kommer sova bra inatt och vakna upp någorlunda utvilad till skillnad från tidigare mornar där jag känt mig som sju svåra år fram till lunch typ...


Första fyra veckorna

Har nu hört från flera källor att de första fyra veckorna är de tuffaste då kroppen måste vänja sig vid den höga höjden och den dåliga luften... Till viss del spelar det ingen roll hur mycket jag tvättar händerna då det är så höga halter av fekalier i luften... Det är helt enkelt inte en fråga OM jag blir sjuk utan NÄR jag blir sjuk... Föga uppmuntrande.

Har fått konstaterat att jag har fått en rätt så stadig ganglion på vänster handled och att jag måste ta bort det när jag kommer hem på semester. Det är ju min gamla filofaxskada som spökar och som gör att ledvätska samlas och skapar en ballong inne och runtom handleden vilket i sig inte gör ont eller är farligt men trycket från den gör att det smärtar... Men jag ska försöka trycka på det här framöver och se om det minskar - som det är nu är det svårt att göra mina övningar...

Spelade trummor idag och det gick sådär... Imorrnkväll repar bandet igen - KUL!

raketer

Ett gäng raketer väckte mig ur min sömn kl 6.42 imorse, eller rättare sagt en som landade närmast oss men inte alls jättenära. Sömndrucket men ändå alert gick jag till toaletten med min mobil - precis det man ska göra då det är säkraste delen av rummet och tänkte att det är tur att jag sover med en stor pyjamas (utifall man måste springa ner i bunkern). Nu är allt åter till normalt och nu ska jag strax till andra dagen av utbildning. Fick lite utbildning under frukosten och tydligen så skjuts dessa raketer utan att de kan sikta alls precist utan de landar lite "random". Både bra och dåligt.

Lokalkändis

ok, idag fick jag le och vinka från en balkong i form av EUPOLs sångfågel... Jo, det är redan känt att jag sjung igår och fick glada tillrop för min insats... Varför har jag aldrig fått beröm för min sång förut undrar jag nu... Kanske att jag inte insett att jazz & blues är min grej...

Tränade idag, eller jag gick på det otroligt tråkiga "bandet" och gick sen för att göra mina övningar men har fått en bula på vänstra handleden -tror det är ett ganglion, så ska be läkaren kolla på det imorrn, då jag inte nu kan stödja så bra på handen pga detta. OCH jag hade ingen ork heller.

Har haft introduktionsdag idag och suttit och fått en massa info - tröttsamt värre!

Nu efter en trevlig middag med gubbsen i kantinen så tror jag att det blir filmkväll. Är trött.

Sådär...

Man kan väl konstatera att jag inte är världens tajtaste trummis och har stora svårigheter att komma in rätt - vilket ju är en av grundstenarna i att just vara trummis... Men till tröst är att större delar av bandet är minst lika otajta på sitt sätt. Stommen i bandet är en värmländsk dansbandsmusiker & trubadur, känns tryggt. Men efter att ha suttit och harvat med att hålla takten osv så föll det sig så att jag greppade mikrofonen och tre av oss hade ett finfint jazzvajbtillfälle med sång, gitarr och saxofon i en härlig blandning. Så nu har vi spelat i över tre timmar.
Låtlistan hittills är
på trummor "down to the river" & "I will stay"
på sång "summertime", Take me to the moon" och "Mustang sally".

Gott & Blandat.


Segt

Äntligen är "arbetsdagen" över! Segare eftermiddag får man leta efter! Nu har jag tejpat trumpinnarna så att de ska hålla genom repet nu strax ikväll! Får se hur det går!

Suspicious minds och sånna grejjer

har efter middagen suttit och plånkat på elgitarren i bunkern - kan inte säga att jag är någon stjärna på elgitarr heller men kul är det. så nu är jag jätteöm i fingertopparna. Som grädde på moset så kom en medlem ur bandet och ville plinka lite med - det visade sig att han är precis som jag - hellre än bra, så att säga. Men till slut fick vi rätt fint sväng med honom spelandes automatackord på synten och jag sjungandes Suspisious minds á la bossanova. "Ten plir Pra" sa han på sin härliga finlandsvenska och menade att den spelar vi på julfesten den 6e december...

Hårdrock!

Har precis suttit i bunkern och bankat skiten ur trummorna - närå, mer sakta men säkert skavt av trumpinnarnas toppar.. Har haft på mig mina feta hörlurar och lyssnat till min favorithårdrock och sen spelat trummor till det - optimalt sätt att komma i form på. Men ingen kan säga att jag är speciellt hajj alls men viss medelfet rock kan jag kompa rätt ok, tror jag. Som någon sade till mig någon gång att jag inte är speciellt tajt men att jag spelar fett - duger för mig vad det nu betyder... Tyvärr verkar jag inte bli ordinarie trummis då den som annars spelar bara är på leave - men jag ska nog kunna klamra mig fast i bandet på annat sätt... Jag har ju fler strängar på min lyra så att säga...
 
Har nu försökt få igång TVn och det har inte funkat att kombinera kontakten med multikontakterna etc men så idag när en lokalanställd tittade på det hela och använde mer kraft än jag tordes så gick kontakten i och TVn är igång... såg ut som om det mer var myrornas krig som föregick än faktisk TV sändning...
Eftersom vi ändå var ett gäng som stod i mitt rum och de såg med egna ögon hur fläckiga mina gardiner är så ordnades det så att mina jalusier/gardiner blev nedtagna och de ska tvättas imorrn - med okänt slutresultat då de är sånna där stela långa smala längder som hänger ihop med ett snöre och hanteras med att dra i olika trådar, och dessa kommer nu stoppas in i en tvättmaskin - och torktumlas.  Spännande värre...

Hängde lite med medicinpojkarna, de som tar hand om de sjuka, en svensk sjuksköterska och en lokal doktor och undrade om täppt näsa och rosslig hals var ett naturtillstånd här eller om jag var sjuk. Efter lite om och men och hit och dit så verkar det som om jag inte är sjuk men måste ta det oerhört försiktigt då jag kan bli sjuk och dålig mycket lätt... Jaha...
Men jag tror det är allmänt så att man måste sova extra mycket och klä sig ordentligt här så immunförsvaret kan stå emot att vi är lite extra sköra så här högt upp, med så torr luft och så mycket damm.

Nu ska jag strax träna - kul!



örongodis!

har nu legat i sängen och provlyssnat mina nya hörlurar och måste säga att det var rysligt imponerande vilket bra ljud det var i lurarna! De är gigantiska, man hör inget utifrån utan hamnar insluten i en värld av ljud. En till sak om idag. Jag hänger ju med ett gäng medelålders polisgubbar från Irland och Storbittanien plus den lille irländske rödtotten. Det är väldigt familiärt och trevligt måste jag säga och jag känner mig som lillasystern förutom till den lille - som ju blir lillebrorsan till oss alla. En av oss väger nog ca 130 Kg och det mesta sitter på överkroppen och längden, så det är en stadig kille vi talar om. Han satt fram idag som passagerare medan den äldre irländaren körde, vi andra två snällt i baksätet. Men 130kiloskillen lät ett speciellt ljud ljuda, lite tunt men tydligt typ "ooOOOoohhh" när han tyckte vi var för nära någon bil eller det kördes för fort eller något annat oväntat hände runt bilen. Väldigt gulligt på en så stor kille.

Shopping!

Nyss hemkommen från en intesiv shoppingtur på stans olika militära shoppingcenter. Mina irländska polare bjöd med mig, vilket var vanvettigt uppskattat från min sida.Jag satt idag på en Burger King uteservering och kände mig lite som om jag var i en krigsfilm - det var liksom för typiskt och precis som man kan tänka sig mitt inne på ett stort militärområde. Jag satt och tittade ut över massor av olika sorts soldater, fordon av större och ännu större mått och med jämna mellanrum så kom det ett par såna där lång helikoptrar som har två propellrar (bananhelikopter, kallar vi det så?) dundrande typ hundra meter över oss... Jag har köpt två små mattor till rummet, tre sjalar, ett litet strykjärn, en varm munkjacka men det blev inget gitarrköp... Otroligt Trist! Dels för att gitarren var för dålig till ett alltför högt pris och dessutom tror jag inte försäljaren ville att jag skulle köpa den av någon outgrundlig anledning. Dock har jag köpt ett par Dr Dre hörlurar... Kopior men original- perfekt!
Iförmiddags när jag satt och käkade brunch så bjöd en finne med mig att spela gitarr i bunkern på intrumenten som finns där - KUL! Så jag har suttit och spelat elgitarr och spelat trummor - KUL! Så jag spelade trummor och finnen spelade saxofon - KUL! Och sen sa han att de behöver en trummis så han har frågat om jag vill vara med i bandet. JA! Vi ska repa på söndag. Och jag kan dessutom gå dit och spela gitarr närsom, så att inte köpa den där skitgitarren idag var ju faktiskt inte hela världen. Nu känner jag mig utmattad av all shopping, allt damm och alla militära intryck...
Gårdagen var mycket lyckad och jag fick prata med precis de som jag ville prata med - de som jobbar med liknande frågor som mig.

Fredagskänsla

Försov mig imorse igen... hann inte med frukost ej heller kaffe. Men eftersom jag har så lite att göra egentligen så efter morgonmötet kunde jag ta en omelett och kaffe lite senare - farlig vana känner jag att det kan bli. Anledningen till att jag sov så länge var att jag var uppe länge igår då jag stack och tränade sent och blev pigg och inte insåg att det var dags att sova... Så idag stack jag och gjorde mitt övningsprogram precis efter jobbet samt gick två snabba kilometer på bandet och efter en dusch är jag nu redo att styra kosan mot ambassaden och träffa de andra svenskarna. Det är ju torsdag men det är fredagskänsla då det ju är ledig dag imorrn. Då ska jag testa om TVn funkar samt eventuellt möblera om i rummet och definitivt tejpa igen fönstren.

The Guard

Vaknade för tidigt men lyckades somna om och sov lite för länge... Dock tid nog för att kolla vem som vann presidentvalen i USA, koka kaffet och springa till matsalen och få en nylagad omelett till livs! Har faktisk nästan jobbat lite idag skulle man kunna säga. Först pratat om ett projekt lite hit och dit och sen nu på kvällen ätit middag en två afghanska kvinnor som jobbar inom inom lagens långa arm - svinintressant! Det var lite koolt och kult att se och prata med kvinnor som gör något.
Efter att ha vinkat av dem gick jag direkt till det gemesamma vardagsrummet (loungen) och gled ner i en gigantisk vinylklädd fåtölj med en enorm påse turkisk peppar som jag helt otroligt överaskande kunde köpa i kiosken!!! Vi tittade på the Guard ioch den här gången förstofdf jag ju allt de sa, ja nästan allt iallafall. Den var riktigt kul och bra! Den gången som folk skrattade högst och mest var när en polis frågade en liten pojke varför han hade snott en så otroligt liten pistol och polisen själv frågade om det var för att skjuta små protestanter.... Sa jag att det var en irländsk film ;-)
Hela gänget gled upp till baren för en öl efteråt men jag joggade till mitt rum, bytte om och gick till gymet! Där var jag först själv i jympasalen och gjorde mitt program och fick sen sällskap av den lite knubbige 50 årige säkerhetskillen (som inte heller kan göra en ordentlig push up) som också vill lära sig programmet - trevligt. Firade med att gå upp i brygga!

Kroppspuder

Håret blir asfett här på en gång vilket inte vore ett stort problem om det inte vore för att jag absolut inte vill torka det med hårfön - och därför måste hitta en bra lösning på hur det kan torka utan att jag drabbas av en förkylning... Så igår orkade jag inte tvätta håret och idag låg det som en oljig hjälm på huvudet... Jag satt där på mitt kontor och fick en lysande idé - torrshampo! Gick till affären men de hade inte det (surprise - not) men å andra sidan hade de ju kroppstalk/puder - som är vanligt att använda på bäbisar men ju också är en old skool grej mot svett OCH fettigt stipigt hår! Så det köpte jag, kunde naturligtvis inte vänta tills jag kom till mitt rum utan applicerade det hela rikligt i hårbotten... tyvärr uteblev resultatet, minskad oljig hårbotten, istället insåg jag att puder flyger omkring överallt och fick piska mina svarta jeans någorlunda rena och resterande delen av dagen har jag luktat som en gammal old skool tant - så pass starkt att jag sprang direkt hem och duschade och tvättade håret efter jobbet...

MIn förkylning är nu inne i en obestämd fas... Hostar fortfarande och nyser ibland men ingen feber. Idag när jag gick ut från matsalen så hostade jag till och det rosslade i brösten. Då hör jag hur en svensk röst tjoar - "skärp dig! Sluta hosta för faaan!" Då vänder jag mig om och ser att den svenska doktorn är tillbaka från semestern. Han har för övrigt gett mig dispens på att få kalla mig riktig svensk då det enligt honom går en sydlig gräns för detta vid Kopparberg...

Har skaffat mig en ny kompis, det är en jätteliten irländare som inte ser ut att vara en dag över 15 år, naturligtvis rödlätt med röda kinder och otroligt positiv och snäll utstrålning. Men han har redan varit i Irak en vända och är en hejjare på att arkivera grejjer. Vi ska spela dart ikväll, får se om det är kul eller inte.

Kemiskt rum

Jag tror alla malar dog inom den första timmen som jag placerade ut dessa stinkbomber som ska ta kål på dem - verkar ju funka men undrar om jag också kommer stryka med, hehe. Min kollega från Rumånien nästa skrek av skräck nyss när jag berättade att jag verkligen lagt ut dem i garderoben. Han ba "nej, nej, öppna inte plastpåsen! Öppna inte plastpåsen". Lite överdrivet tycker jag och jag vill faktiskt inte få hål i kläderna... eh, ja.
Idag har jag varit på mitt första teammöte - det var väl inte skitkul. Men jag tror på det långsiktiga tänket och har identifierat några goda kollegor, vilket är huvudsaken just nu.

Har bytt skrivbord igen och har nu precis det jag vill ha - tjoho. Kan nu använda wifi´t som bara finns ute i Cabanan från mitt skrivbord -sweet! Jag sitter tre steg från kafét och som sagt precis där alla fikar och hänger.
Min förkylning har gått in i ett nytt stadium och jag hostar nu också MEN ingen feber. Träffade på Campets doctor (som utbildade oss i förstahjälpen) och sa att jag var förkyld varmed han svarade att jag för allt i världen inte skulle utveckla "man -flue" för då var det lika bra att läggas in på sjukhus. Ungefär likadant sa en close protection kille när han hörde att jag var förkyld och vänligt bad mig hålla avstånd eftersom han alltid blir sängliggande i flera dagar vid förkylning och kräver omvårdnad helst av sin egen mor (sagt av 40 årig hårding). Jojo.

Nu har jag fått ett träningsprogram som jag ska öva på varje dag i tre veckor medans de personlige tränaren är på semester. Alltså det här Primal Moves är fina grejjer - jag ska bland annat lära mig att krypa fram som en mask! Men idag tar jag ledigt då jag redan tränat två dagar fast jag är förkyld och nog behöver kurera mig lite, så att det hela går över fort - och inte utvecklas till influensa.

Träffade på en irländsk kollega som berättade att det imorgon ska visas irländsk film för alla som vill - The Guard. Kul, den har jag sett innan men utan undertexter och jag fattade typ hälften av vad som sades men den vekar vara väldigt bra redan då. Så när jag hörde det så sa jag att om vi andra icke irländska kollegor ska förstå och tycka den är kul är det nog nödvändigt med undertext...

Sedvanlig förkylning

Vaknade imorse och kände mig inte helt sjuk men inte heller speciellt frisk. Förkylningen har intensifierats men jag har inte haft feber idag iallafall. Rätt seg dag på jobbet initialt men helt ok sista delen av dagen. Fick dator efter lunch, det gjorde susen för nu kan jag maila och malias till. Har testat att lämna in kläder för tvätt på morgonen och de kom tillbaka nästan torra nu på eftermiddagen. Men ärligt talat är jag rätt så trött efter en arbetsdag som vart minimalt krävande - skyller på förkylningen.
Mitt rum luktar numera något starkt kemiskt pga malkulorna som jag fått för att få bort malen och placerat i garderob och i hall... Tänker att jag ger det en vecka, mina kläder får stinka dårå, sen tar jag bort kulorna...kanske behåller jag en. Visst är det så att man ska använda lavendel mot mal? Kan inte någon skicka det till mig?!


Jag tränade trots allt

och det kändes väldigt bra, min förkylning var som bortblåst! Men jag kunde känna att jag inte hade fått tillbaka någon styrka från i torsdags och efteråt kändes hela kroppen som gelé.
Nu har jag varit och träffat de andra svenskarna och snackat fotboll och hockey som jag aldrig gjort förr- vad gör man inte för att blidka de annars så bistra poliserna. Närå, det var riktigt trevligt.
Nu är jag trött och nöjd. Hoppas jag sover som en stock och vaknar upp utan förkylning. Imorrn blir min första riktiga arbetsdag antar jag, får se vad den innehåller.

Det gick bra

Jag hade tre fel på det slutgiltiga provet på säkerhetsutbildningen av 30 möjliga vilket gjorde att jag var topp 5 i klassen - hehe!
 
Dock vaknade jag imorse och kände att en förkylning intagit min kropp... Men jag har kvicknat till lite under dagen men vet inte om det är en jättebra idé att träna idag...
 
Dagens absoluta höjdpunkt var att jag fick en försändelse på ca 5 kg från Frank! Hurra! Så nu har jag saltlakritsgodis, hårdbröd, foton på Frank och Lola samt duschdraperi plus lite till!
 
För att fastställa diagnos på mig själv så tror jag det blir sängläge och lite saltlakrits och så får vi se hur det känns vid fyra då det är träning.
Ikväll ska jag på middag med alla utsända svenskar - kul!

Dagen efter...

Vaknade imorse och kände hur armarna ömmade och sträckte sakta ut dem och den sista biten smärtade en smula. Men faktiskt så även om det känns i hela kroppen så tror jag inte jag över-sportade igår - ingen kroppsdel kommer ramla av eller dylikt ;-).
Vet ni vad, jag har små fjärilsliknande kryp som sällskap i rummet, inte så förfärligt många men ett knippe dock och har efter lite efterforskning insett att det är mal! Sedär, så det blir att beställa malkulor som luktar illa och placera dem i garderoben sen gå och lukta gammalt...
Igår överdoserade jag i TV serier på ett alldeles underbart sätt och somnade motvilligt på tok för sent.
Idag ska jag plugga lite förkortningar och begrepp inför det slutgiltiga skriftliga provet imorgon, vilket avslutar Hostile Environment Awareness Training och om jag klarar det kommer få ett litet diplom. Som sagt, det är fredag och ledigt, jag har inga planer utan kommer slappa hela dagen... Lyssnar på musik och dagens musik är dels Grave Jones DUB-version av "Hurricane" skivan samt den islänska gruppen Hjalmar - fantastisk islänsk reggae som gör mig lugn och lycklig - rekommenderas VARMT. Har laddat ner Mando Diaos senaste skiva med Frödingtexter och tycker även den är väldigt härlig. Att ta med mina JBL högatalare hit är obetalbart för mitt välmående och ingen har klagat på musiken - än.

12 kg


Idag är en mycket bra dag ju!

Herregud nu har jag chockat min kropp och mig själv och tränat två gånger på en dag och haft KUL! På cirkelträningen var det bara jag och en otränad britt som kom, så vi fick en skitbra total genomkörning för nybörjare! Men mina ben darrar men jag ler - jag tror jag har kommit till träningshimlen - har aldrig varit på så kul träning i hela mitt liv - båda formerna idag!
Inte nog med det, jag har två terrabite (typ 2000 gigabite)TV & Film att botanisera bland!!! Det är tydligen halloweenfest ikväll men jag tänker kolla på en film och tända ett ljus - om jag hittar ett.
Idag har varit en mycket bra dag.

Lotta goes Sportig!

Lätt nervös spatserade jag ner till gymet kl 11.30 och mötte en gigantisk svensk kille som igår erbjudit sig att ha ett träningspass med mig... Igårkväll lät det jättekul och spännande men imorse kändes det lite mindre naturligt och mer otäckt... MEN jag gick dit och har i en timme utfört en träningsform med rörelser som är en blandning av yoga och kampsportstänk. Speciellt framtagen för vuxna människor med gamla skador - alltså perfekt för mig och min nacke, mina handleder, knän och fotleder. OCH denne Personlige Tränare var helt otroligt bra och måste säga att värmlänska är ju ganska avväpnande. Men i framtiden ska jag göra detta i grupp dvs jag, PTn och en lite mullig svensk snubbe! Perfa. Som grädde på moset gick jag upp i brygga för första gången på tio år, är mycket nöjd. Naturligtvis har jag inte tränat klart för dagen utan klockan fyra är det dags för kokälleträning... tror jag.

Jag var på puben igår och tog en öl med grabbarna eftersom det ju var halloweeen och allt. Jättetrevligt faktiskt! Jag var enda tjejen...men det var faktiskt inga problem och ja, ett resultat av detta blev ju jättebra träning idag. Det andra resultatet är att jag kommer få låna en hårddisk fylld med massa skön engelsk humor i form av filmer och tv-serier - kul! Har ju fortfarande inte fått tag i en antensladd till min tjockTV och läsa kan jag ju inte göra HELA tiden... Vädret är molningt idag, till skillnad från de tidigare dagarna då det varit S o l. Igår kunde jag se bergen som omger staden knivskarpt på eftermiddagen - coolt. Annars är det vanligtvis smogg och damm i vägen. Trafiken här liknar den på Sri Lanka men utan tuktuks och motorcyklar dvs kaosteorikörning. Luften är katastrofdålig och syrehalten i luften går ner 2.5 procentenheter i centrala delar av staden under dagen (20 -21 är normalt och hör alltså typ 19) och så lägg till 1800 höjd på det och du får den så kallade Kabulhostan... Vi får se hur det blir med mina små lungor - TUR att jag inte röker längre så att jag har mina små flimmerhår tillbaka... Igår när vi var ute och tränade så kände jag hur jag riktigt klippte med ögonen av allt damm som var i luften och näshåren gjorde verkligen sitt jobb också... Ja, jag tror det blir bra att komma hem och rensa lungorna till nyår...