In action!

Idag har det varit fullt ställ på eftermiddagen och vi har gjort triage och plåstrat om skadade små nepaleser så det har stått härliga till! Varför det just var nepaleser som vi plåstrat om är därför att de vanligtvis jobbar som vakter och gärna ställer upp som sårade - inte minst den kille som jag plåstrade om och undersökte verkade mer än nöjd över det - väldigt gulligt. Allt var förstås på låtsas men vi gick in med full koncentration och övertygelse!
Ja har insett att i en kaossituation är det väldigt bra att ha en stark röst och att det går att lyfta en förlamad person om man är två och springa utan att skada personen ytterligare, typ. Och vår utbildare har varit otrolig på att förklara olika stadier av kroppens organ och nu vet jag exakt varför och när man ger mun mot mun och när man ska lägga någon i framstupasidoläge och när man kan låta en skadad person ligga kvar på ryggen.
Imorgon och på fredag ledigt - sweet. Ikväll ska jag för första gången gå till puben - det är ju ändå Halloween. Men blir inte långvarig då jag känner mig helt utmattad av denna adrenalinstinna dag.

Blod & kroppsdelar hela dagen

Idag förstahjälpenutbildning... Skitbra utbildare med massor av erfarenhet men det är humoristiskt? för han är helt klart yrkesskadad för han visar ingen förståelse för att vissa mår dåligt när han visar video på typ döende personer ( för att vi ska höra hur det låter) eller foton på folk som fått sin underarm bortsprängd... Japp, vi får sjukvårdsutbildning som är rätt extrem - för att kunna fixa ihop folk snabbt och undvika att själv skada sig... Så idag teori stora delar av dagen, men har även övat på att ställa mig framför en bil, slå i motorhuven, skrika åt den som sitter i bilen att inte röra huvudet under några omständigheter och sen hoppa in i bilen och sätta på den personen en stödkrage utan att rubba nacken ... och sen att lyfta svårt skadade personer ut en bil... Inga egna skador idag ;-)
Imorrn ska vi öva på triage, ska bli spännande... Hur man bedömer och prioriterar en situation med mer skadade än det finns folk som kan göra första hjälpen. Ja, jag har inre kris för jag tycker ju katastrofmedicin är så vanvettigt spännande och känner att kanske är det så att jag valt fel karriär...
Se kan jag meddela att jag ska börja träna kokälla-träning! Vet inte mycket mer än att det sker i grupp, att man använder ryska hantlar (som ser ut som kokällor) och sen rör kroppen. Det är en svensk gigantisk kille som är intruktör och de som tipsat mig tycker det är skitkul. Jo, för igår när befann mig alena i gymet och gick min långpromenad på "springbandet" och lyssnade på radio så kom det in en kille (som var tatuerad överallt typ) och satte på en technoversion av Angelique Kidjo svinhögt på bergsprängaren, så jag hörde inte min egen radio i lurarna längre. 1. SVINdålig musik PLUS svinhögt och bara vi i gymet - jag såg rött... Hoppade av bandet och spatserade demonstrativt ut. Tror inte killen märkte det ens...
Så nu blir det cirkelträning á la kokälla istället...

Idag slog jag i huvudet så det sjöng om det...

...under övningen där vi hoppar över från en trasig bil till en annan fungerande bil under en typ skottlossning (eller dyligt). Det blir ju mycket adrenalin och tjejen som skulle få över mig i bilen knuffade in mig i dörren med mitt huvud rakt in i dörrkanten - fy farao vad ONT det gjorde. Jag var gråtfärdig i säkert en timme efteråt och tänkte att nu får jag hjärnblödning, eller något. Men nu är det ok igen, kan nästan ta på huvudet också... OCH naturligtvis bet jag ihop och inte en enda tår lämnade mina ögon men det hjälpte naturligtvis att jag hade solglasögon på...

Vet inte om det var seriöst eller inte men en säkerhetskille frågade om inte jag ville jobba med säkerhetsfrågor... Kanske var det efter att jag sade till huvudinstruktören att det skulle sluta visa splatterfilmer och istället lära alla Clint Eastwoods citat " assumtion is the mother of all fuck ups".

Nu ska jag iväg och gå långpromenad på "bandet". Ska lyssna på någon trevlig podcast, blir nog med Strömstedt och Berg.

Skottsäkerväst och olika vapen

Idag har varit en tuff dag rent principiellt men även själsligt för mig. På vägen hem från kursen så hade jag faktiskt sjalen så att det täckte håret rejält för att dra ner uppmärksamheten mot mig när vi åkte hem i bilen... Gjorde misstaget att titta och le mot en av vakterna (utan att tänka på det) som blev otroligt förorättad och vände bort sitt ansikte i skam såg det ut som - otroligt otrevligt att se och inse sederna här...

Sen har jag obstruerat på utbildningen, vägrat ta i vapnen som utbildaren skickade runt för oss att se & ta på och som de övriga kastar sig över som små pojkar, jag har ifrågasatt behovet att visa så mycket kroppsdelar och annat splatter - man dör ju inombords ju och jag lär mig inget specifikt som jag inte kunde ha lärt mig annars heller. Men verkar dock som om jag med min numera gedigna fälterfarenhet är lite svårare än vanligt att bara skratta bort... Men jag skojjade med föreläsaren hela tiden också, då han hela tiden frågade om vi var "happy" osv. Annars är det kul att lära känna lite folk och att få lite nya intryck.

Men dagen har gjort mig lätt deprimerad och jag känner att det blir en grekisk sallad från snabbmatskiosken och sen lite film på det.

Imorgon ska vi vara ute och öva på det vi pratat om idag. Spännande, är väldigt spänd på att prata över radio, tycker det är klurigt att hålla sig till kort-kommandona och sen att komma ihåg dem exakt som det ska vara när det väl gäller...

Lördag, eller?

Sov inte alls bra inatt och vaknade således med ett ryck alldeles jättetrött och lite för sent imorse. Ingen fara, jag hann med både frukost och att brygga mitt eget kaffe. Idag har jag fått lite mer introduktion till själva jobbet och den enhet som jag ska ingå i. Kan nog bli bra, tror jag. Har träffat och hälsat på en massa folk och det är humoristisk hur glada och till sig en del blev av att få besök på sitt kontor av en lätt sliten 38-åring från Lindesberg, så att säga. Eftersom det är lördag jobbar vi bara halvdag - sweet. Så åt lunch från snabbkiosken i Cabanan, som en liten takbeprydd inhägnad heter mitt i kontorsinnergården, där jag även läste nyheter på ipaden och njöt av att ha ok wifi internet. Sen blev jag trött och gick hem till rummet och somnade... Har nu ätit middag och laddar ner lite ny musik. Imorgon gäller det att vara på topp - då börjar min säkerhetsutbildning och alla ba - yeah that´s gonna be fun for ya!... hehe... Det är två typiska muskelberg från en privat (brittisk)säkerhetsfirma som kör utbildningen och jag hukade lätt när de hade skjutövningar idag om hur man snabbast drar vapen (vapnen var inte laddade men ändå) alldeles vid min trappa som leder upp till mitt rum. Jag kommer ju inte övningsskjuta men förhoppningsvis få springa runt och krishantera lite - jag gillar ju att öva på första hjälpen och göra triage, alltså bedöma vilka som ska vårdas först i ett katastrofläge.... Men den övningen kommer inte förräns om några dagar. Tror vi ska köra runt och se oss om imorrn - kul! På med skyddsvästen, ba. Det är ledig dag på torsdag pga allhelgona så två dagar ledigt denna vecka igen. Soft, va!

Böneutrop

Sitter och deppar lite lätt för att internet är överbelastat och jag kan således inte lyssna på radio. Därför hör jag för första gången böneutropen, vilket jag tycker är väldigt trevligt och plötsligt blir det lite mer verkligt att jag är där jag är. dessutom är böneutropraens röst väldigt bra/fin också om man jämför med tex Sri Lanka.

Idag sportade jag i gymet under 50 minuter! Använde samma maskiner som igår men idag var det inte lika tråkigt då jag använde programval, så jag blev riktigt svettig!

Eid Mubarak

Idag börjar firandet av Eid al-Adha vilket är till minne av Ibrahims/Abrahams villighet att offra sin son, en av de två stora helgerna som firas inom islam! Igår Skypade jag med min fd muslimska kollega i Sri Lanka och han sa att de har skjutit på firandet av Eiden till imorrnbitti på Sri Lanka pga molnighet, vet inte om det är ett centralt beslut eller lokalt... Jo, det räknas ju efter måndagar (som man måste se) efter avlut av ramadan och vallfärdandet till Mecka, Hadj. Slut på religionslektionen men detta helgfirande innebär att kiosken stängde tidigt idag här - miss i planeringen!  Som tur är tog jag ett gäng frukter från caféterian/kantinen vid brunshen, så jag har lite fika/snacks tillhanda. Detta firande håller i sig i felra dagar men jag hoppas verkligen kiosken har öppet ändå - annars bli det bistert - bara matsalsmat...
 
Nu ska jag göra en spellista till gymet - ska använda "paddelmaskinen" (man står upp och paddlar med ben och armar á la pensionärsvänligt) mer idag och det var så tråkigt igår (klarade bara 10 minuter) så jag måste ha mycket bra musik som gasar upp mig. 
 
 
 
 

Fyrverkerier och inget annat

Satt på sängen och läste när jag hörde en smäll utanför och fann mig själv relativt lugn kalkylera vad det kan ha varit och kom fram till att det var ett däck á la lastbil eller ett fyrverkeri och inget annat. Ha, så rätt jag hade - det kom ett SMS som lugnade alla oroliga att det ju är helgdagsfirande häromkring och att det firas av raketer och dylikt. Har övervunnit min gymskräck och spenderat 45 minuter utförandes sport. Hade otrolig tur för när jag kom till gymet fanns det en snäll person där som visade hur man fick igång maskinen och sen var jag helt ensam - strålande!

Fopporna!


Foppa

Toffla!

1800 meters höjd ju!

Frank påpekade igårkväll att det kan vara för att jag befinner mig på 1800 meters höjd som jag känner mig så väldigt trött! Tänkte inte på det.
 
 
Tjock TV! Och lite skyddsutrustning samt smutstvättpåse OCH duschmössa á la plastpåse.... Och sen det kära elementet.
 
 

Mitt fula rum!

Ja, så här bor jag.

Lunch med säkerhetsgrabbarna

Vaknade anska tidigt men slumrade ganska länge - det är ju ändå ledig dag och jag har inte jättemycket att göra... men efter att fått ett meddelande om att det var mycket trafik utanför så klev jag upp och smorde in ansiktet - blir nog bara ansiktstvätt på kvällen, då det är så torr luft här! Snöt mig och det verkar som om näsan är för torr också... läpparna flagnar också - så på med läppbalsam. Med det sagt så var det dags för egenbryggda mockakaffet - fint. Släntrade sen ner mot bespisningen och såg lättad att det var näst intill folktomt OCH en bekant ansikte satt där också. Så jag hade en jättetrevlig brunch med säkerhetsgrabbarna. Känner nervositeten höjas då det om någon timme är dags för att dels hitta gymmet och sen testa att använda maskinerna (gå snabbt och veva med armarna- maskinen)... Solen skiner utanför och jag lyssnar på P3, jag klagar inte alls.

Lång dag av introduktion & en gammal TV

Nu sitter jag mätt på pizzaost i mitt lite varmare & fräschare rum än igår. Har haft det flyttbara elementet igång hela dagen samt en luftreningsmaskin som tar bort lukt och damm. Trevligt. Var inne hos den kollega som är huvudansvarig för att se till att jag blir inreggad och introducerad överalt, ja, jag fick titta in i hans rum - det var fyllt av jättefina fynd från de lokala marknaderna! Så han har lovat att ta med mig nästa fredag (tro dock det måste vara inom någon intenrationell insats murar och inte vanliga lokala marknader... 
 
Ja, och alla säger att bo på huvudkontoret är smidigt och lättare MEN att det är totalt social torftigt. JA, vi får se, jag är för trött för att bry mig för tillfället. Smidigt nog så är det ledig dag både imorgon och på fredag, så det blir sovmorgon och lite slappa dagar framöver - snacka om mjukstart... Men jag ska inte klaga, än.
 
Sprang på en kollega från Georgien imorse - världen är liten. Han sade att jag var den 22a personen från vår förra arbetsplats som han träffat på här... vet inte om det är bra eller dåligt.
 
Var inne hos logistikkillarna idag och frågade hur jag skulle kunna på tag på en beggad TV - det visste de inte utan det var bara att kolla med de som lämnade missionen om de ville sälja... Men efter en stund tillade den ena att det fanns en TV jag kunde få gratis - så när jag kom tillbaka på rummet så stod den på TV bordet! En gammal tjockTV! Men de säljer inte TV kablar i lilla servicebutiken - irriterand . men de säljer gossedjur, klockor och foppatofflor, det senare köpte jag då det är svinkallt på golvet här på rummet.
 
Nu har dagens ork tagit slut, så ser fram emot sovmorgon!

12timmarssömn

har sovit rättså bra i ca tolv timmar. Tog himla lång tid att klä på sig imorse - inga kläder kändes rätt eller för skrynkliga... Åt sen lyxfrukost i matsalen, omelett med grönsaker och sen amerikansk pannkaka med sirap till efterrätt.... Nu tillbaka på rummet för att brygga gott kaffe, sen vidare ut mot check-in djungelns administration.

Då var man på plats!

Jag satt och gluttade ut genom flygplansfönstret och såg det spetsiga bergslandskapet och tänkte att nu är det JAG som är på väg in mot Kabul - fatta det! Lite svårt faktiskt att ta in - det flyter liksom på och jag med det! Har sovit typ en timme på planet tror jag... Men försöker att hålla mig vaken några timmar till, så jag sen kan sova skitlänge. 
 
Mitt rum är så fruktansvärt fult så det måste styras upp å det snaraste! Men det är funktionellt dock inte så fräscht... Men jag klagar inte - än. ;-)
 
På väg in i planet på Arlanda så såg jag att en kollega från tidigare satt i första klass - kul för honom. Men han var väldigt trevlig att ha som ledsagare när vi väl kom fram, då han hade stenkoll på var vi skulle gå och vilka vi skulle åka med. Han visade mig runt på området där vi bor och jobbar också och såg till att jag fick lasta av bagaget på rummet på studts.
 
Sen har det varit en massa genomgång av administrativ art och lite säkerhetsgenomgång och mitt huvud har känts så tungt och mina ögon så grusiga - tack och lov att första dagen snart är över.
 
Har riggat upp min baswoofer och de två satelliterna och njuter av perfekt maffigt ljud. Är nog bara en tidsfråga innan någon klagar.
 
Nu ska jag testa duschen.