Punka!

Öppnade garageportarna och kollade på Landcruisern och tyckte den såg sned ut... Kollade på däcken och uptäckte att höger framdäck var helt platt! Så jag och vår chaufför (som bor granne med oss) bytte däck på morgonkvisten. Sen åkte jag till den muslimska delen av stan för och laga däcket men det var bortom räddning då det blivit punkterat på sidan... Men de stoppade in en stoppning i hålet, så det får duga som extradäck tills julhelgen är över. Det är andra gången på en vecka bilen har fått punka.

Jag fick, när däcket var utbytt även en lektion i hur jag ställer in Landcruisern på 4 hjulsdrift - det kan behövas då det är en rejäl utmaning att komma fram nu när många vägar är under vatten och vägarna är leriga och dana.

Det har regnar nonstop i över ett dygn och följden är att halva distriktet är under vatten... Vårt hus läcker lite här och där och jag vaknade igårmorse av att vatten droppade ner i mitt ansikte... Så grannen och hans pojk hjälpte till att breda ut en presening över mitt tak men det hjälpte inte, så jag har nu flyttat sängen...

Dock, julafton som det är idag så har vi dagen till ära regnuppehåll -trevligt!

Hundfajt!

Jag skrev ju tidigare att den ena kattungen var på gränslandet mellan liv och död - nu har den flyttat till de sällare trakterna. Inte så dramatisk den här gången men vi konsteterade att vi nu begravt inte mindre än tre kattungar de senaste månaderna...

Medan jag och vår Srilankesiska vän som bor här tillfälligt var och kollade katterna på baksidan av huset så hörde vi att en kamp på liv och död startade på andra sidan huset - ljudet kom från Lola...

Jag sprang dit och såg Lola och en anna ung hundhona drabba samman med huggtänderna framme... Oklokt nog försökte jag gå emellan men det vet ju de flesta att det ska man inte göra då man lätt kan bli biten... Jag hade tur och blev inte det... Men dessa två hundar var omöliga att få isär och jag såg att de attackerade varann på döda eller dödas allvar. Mina grannar, återigen, blev de räddande änglarna där modern fyllde en hink med vatten och kastade över hundarna. Jag såg en lucka i huggtagen och drog Lola ur striden medan den andra hunden flydde fältet.

Lola var helt uppgasad av adrenalin och pumpade kampvilja och var inte kontaktbar de närmaste minuterna... Men sen lugnade hon ner sig och jag kunde konstatera att hon hade massor av köttsår... En på vardera sidan om halsen, ett på frambenet, ett huggsår i ögat, och flera ytligare sår över hela huvudet. Blöt och olycklig lät hon mig rengöra såren och är nu en ledbruten vovve. Hon kräktes precis på min säng, men jag tror det var den italienska julkorvens fel.

Jag såg sen att den andra hunden kan inte stödja på sitt framben... Vi vet inte riktigt hur den här hunden kom in i vår trädgård men jag tror hon tryckte (mot bättre vetande) sig igenom ginden mellan oss och grannarna...

Nu hällregnar det och jag har precis kommit på hur jag får svenskt tangentbord på kontorsdatorn (som jag har lånat hem).

Julrummet!

Det ar lordag och jag har stora problem att hitta nagon energi idag - det ar gratt och regningt - perfekt for att sova eller kolla film hela dagen... Men jag befinner mig pa kontoret och ska skriva tva rapporter...

Den har veckan har vi haft langa perioder av stromavbrott! Igar hade jag fatt lana min kollegas gigantiska superdator,pluggat in mina hogtalare, poppet stor mangd popcorn och sag fram emot superfilmfredag visandes filmen 25th Hour... Tva minuter in i filmen gick strommen... Sa det blev film utan surroundljud - helt ok men lite val myggigt... men som tur var hade jag ett MYGGA myggstift nara till hands. Dock, ca 15 minuter innan filmen var slut, tog batteriet i datorn slut... En timme efter att jag gatt och lagt mig kom strommen tillbaka och hela husets lampor gick igang - hade glomt att stanga av dem...

Imorse var strommen tillbaka sa jag sag klart filmen MED surroundljud medan jag at frukost...

Bruttas ena kattunge ar doende men det kommer inte som nagon stor chock eftersom den varit klen och seg anda sedan den foddes. Det var en rorande syn imorse nar jag kom ut i garaget och sag Brutta och den andra kattungen liggande omkring den doende kattungen...

Det lackar mot jul! Ska jobba pa julaftonsmorgonen men sen ta lite julledigt! Har sparat alla juulklappar sa att jag kan oppna dem pa julaftonskvallen, kanske med lite hjalp fran Lola.

Pa juldagen har vi bjudit in hela distriktets personal pa jullunch! Det ska bli trevligt att fa hela NP familjen samlad, internationalla som lokalanstallda.

Eftersom det ar sa lite julstamning har sa ar det svart att fatta att det verkligen AR jul...

Men jag sager anda GOD JUL!

advent i tropikerna...

Nog var det bra ledsamt att saga farval av familjen Sjostrom i torsdagskvall... Hade bestamt mig for att inte grata men blev bra gratmild nar stunden for avsked kom... Men som tur var tuffade jag direkt ivag vidare pa ett litet party med mina kollegor, nya och gamla och hade det ratt trevligt!

Min datorskarm har gatt sonder och denna dator, som jag kopte i augusti, kostar mig redan 2000 spann extra...

Mamma lamnade juldekoration samt plasttgran vid sitt besok. Igar akte Elvis julsanger pa och hela huset borjade osa advent och jul. Vi kladde granen, och pyntade hela storarummet med precis allt som mamma tagit med, sa nu ar det jul i stora rummet - nu kallat julrummet. Vi konstaterade att vi nu har ett bonerum och ett julrum. Lola var med i julstoket och och sag till att allt och lite til som blev over tuggades alterativt revs i bitar... Imorse tuggade hon glatt i julljuset... Igar tuggade hon en av jultomtarna... sa nu har han bara halva skagget kvar.

Det ar regnperiod och fastan det sakert ar mer an 25 grader kanns det svalt och allt, precis allt ar fuktigt...

Min kollega har ju precis kommit tillbaka fran semester i Italien, hela hennes bagage var italienska matprodukter - prisa gud! Sa igarkvall at vi olika typer av korvo ch skinska samt en massa goda ostar... Gott!

Sista kvällen med gänget!

Ubbe och Katrin går fram och tillbaka och bär saker, alternativt sorterar kläder. Tvättmaskinen går för fullt och lådor står uppradade lite var stans. Det är flyttdags för familjen Sjöström. Är alltså i storstan och hänger kvar till sista stund i detta härliga hus. Men imorrn flyttar jag ut, först av alla. Fick just reda på att jag kan låna en kollegas lägenhet resten av veckan jag är här -skönt.

Är här av flera anledningar men främst för att umgås lite med Sjöströmarna innan de åker hem till Sverige. Men jag ska också gå på en konferens om Aceh fredsprocess och om det går att jämföra de två tsunamidrabbade ländernas olika utveckling, en mot fred och den andra mot krig... Ska bli ett skönt avbrott mot fält tugget - där man bara gör och försöker göra bra för stunden, där. då , typ.

Sen ska jag fira lucia här också, vill ju ha den årliga lussebullen och pepparkakan. Samt se de tre små änlarna lussa - med Julia som Lucia - wow! Jag har redan blivit ombedd att filma lite bättre ön jag gjorde förra årat -vaddå, säger jag... Jaja.

Annars så var jag i stort behov av en paus från mitt lilla fältkontor. Mest pga av min kollega, samma gamla vanliga och få lite tips om hur jag ska göra med denna människa. Och idag har jag pratat med kloka människor och haft positiva möten med dem och andra så jag känner mig vid mycket bättre mod nu!

Det är spänt återigen i öst, och nu internt inom utbrytar gruppen, två indelningar och lokala stridigheter och idag försökte de demonstrera emot varann men jag tror det var så mycket arméstyrkor ute på gatorna att det inte gick att genomföra. Oj oj, vad har framtiden i sitt sköte.

Känner just nu att jag inte kommer lida alltför mycket över att inte komma hem till jul. mamma och pappa var ju på besök, fick en liten plastgran samt julljus plus en massa härlig svensk juldekoration -sen är det ju bara att släppa loss Elvis och vips kommer det bli julmys... Vi har bestämt att vi ska klä julgranen från och med tredje advent, vilket väl är på söndag?!