Splittermina...

Ja, det ar nu dags for mig att skriva manadens rapport och det gor jag bast hemifran. Men nu ar jag pa kontoret nagra minuter...

Idag har det smallt en splittermina utanfor Universitetet och sex personer dodades. Det ligger ca 20 minuter harifran. Men eftesom hela omradet ar avsparrat sa vet jag inte sa mycket om vad som hant, vilka osm gjort det och vad det far for konsekvenser...

Nu har min kollega akt till Italien och jag ar nu mol alena i huset. Hon sade dock innan hon akte att det var ok om jag skaffade en liten hundvalp... Funderar starkt pa det. Det ar ju bara att plocka upp en pa vagen hem... Funderar pa vad jag skulle dopa den  till. Just nu ar foljande namna pa tapeten:

Ben/Benny
Lukas/Ludde
Tony/Toppe
Ingmar/Ingo
Elvis

Eller
Sankta / Sanna
Gun/Gunny
Ida/Iddy
Daga/Daggy

Ja, vi far se. Det ar ju ett enormt ansvar och de har ju loppor allihop. sa om jag vill ha den inomhus sa maste jag ha den i bur, sa den inte traffar andra hundar och det tanker jag inte gora... Far se hur det blir. 

annars ar det bra, det kanns bra att vara just precis har dar jag ar. Jag har fatt varsta insiration och energi chocken sa jag gar pa hogvarv. Imorrn ska vi ha heldags mote med teamet i mitt hus, i pation...

Rock on.... Rocky - ar det ett bra namn pa en gathund... kanns lite Sodermalm och lite 2006. Men jag gillar det.





 

Lugna gatan...

Har sovit gott och djupt de senaste natterna for det har varit lugnt de senaste dagarna. Bara ett enstaka KABOOM da och da.

Men annars ar det som vanligt fast varre.

Har haft jobbmassig kris anda sen jag kom tillbaka och fragat mig sjalv varfor vi ar har - vi gor ju ingen nytta. Efter ett tag sa har jag upptackt att alla utom en team medlem kanner exakt likadant. Sa jag tror det ar lage for  reflektion och forandring. Var program direktor har varit pa besok i tva dagar och han har ocksa andrat installning, vi maste tanka om.

Jag fick en digitalkamera i julklapp och har inte tagit manga kort med den an. Mest for att det ar sa laddat har, man tar inte foto utan att det blir mycket uppmarksammat. Och speciellt eftersom ingen vill fasta pa bild, inte nagon av dem vi jobbar med... MEN tids nog ska det val bli lite foton tagna.

Ja, vad ska jag saga, det verkar som om det bara ar vi som vet hur illa stallt det ar har. Nu ar det femtonariga pojkar med stora automatvapen som patrullerar vara gator.




Nu måste det värsta vara över...

Nu är det stora slaget vunnet om man ska tro media – regeringen har tagit ett av rebellernas nyckel områden! Vårt mobilnät här har ju släckts inför varje stor invation och den senaste veckan har det ju varit massiv bombning utåt bort mot rebellområdena. Därav ingen som helst mobiltäckning precis från och med vårat kontor och norrut...typ... 

I och med att slaget är vunnet så har vi från och med 8.30 imorse mobilnät igen.  

Min kollega som jag bor med har ledigt idag och verkar spendera större delen av dagen med att laga italiensk kulinarisk lunch åt sin favorit kollega – moi! Jag ska befinna mig hemma på lunch 13.30. Anledningen till det aningen dramatiska arrangemanget runt lunchen är att hon åker på sex veckors semester om några dagar och kanske eventuellt inte kommer tillbaka hit...  

Idag ägnar jag tid och fokus på att styra upp vår säkerhets analys och försöker förbereda det möte distriktet ska ha på måndag (eftersom ingen annan verkar förbereda det).

Det var attacker på rebellrealterade politiska kontoren här i stan förra veckan. Det var den äldre rebellgruppen som attackerade. Av kontoren återstår nu ingenting, mest för att armén kom och mejjade ner allt som stack upp/ut. Nu har den nya rebellgruppen bestämt sig för att öppna nytt politiskt kontor på våran bakgård, eller ett par hus bort... 

Efter lunch ska jag köra den stora landcruisern för första gången, eller rättare sagt, jag ska köra en längre sträcka och mitt på dagen = väldigt mycket kossor, hundar, cyklister, moppedister och stora lastbilar på en mycket smal och dalig väg där ingen kollar hur de andra kör utan enbart orienterar sig efter tutningar och tur...Typ.  

Spenderade förra natten i grannstaden pga av att jag hade ett sent möte. Det andra fältkontoret hade ingen frukost hemma, inte ens kaffe... Så jag fick inte kaffe förräns jag kom tillbaka hit, vilket var vid tvåtiden på eftermiddagen  - jag kände mig helt pajj och slut som människa. Drack lite pulverkaffe och kände mig lite mer ok, huvudvärken försvann nästan. Sen när jag kom hem bryggde jag mockakaffe och gick igenom en snabb förandring som var näst intill skrämmande – jag växlade från helt slut till att bli helt på topp.  

Om jag var tvungen att välja nu mellan cigaretter och kaffe (riktigt kaffe, inte pulver) så skulle jag välja kaffe.  

Ska jag borja roka igen?

Anda sen jag kom tillbaka till hit (faltkontoret) sa har jag kant mig arg. lite obestamt pa vad men jag har varit och ar argsint - irriterad. Pa allt och alla. Lite grand mer eller mindre konstant. Jag forsoker ju avsta helt fram att roka en enda cigarett nu och det gor att jag tanker pa det nastan hela tiden... Min kollega foreslog igar att det kanske vore bra om jag borjade roka igen... om an i liten skala sa jag coolar ner mig lite ... Hon menar att det ar inhumant att forsoka avsta fran att roka i ett konflikt omrade... Hmmm.

Det bombas hela dagfarna och natterna. Utat, bortat men ljudet kommer ju iallfall - och vibrationerna. Eftersom det ar olika hogt for varje gang (jag vet inte om de flyttar pa mackaparen eller vad de gor men...) sa gar det inte riktigt att vanja sig vid ljudet. Jag tror att nattsomnen blir samre - fastan jag sover sa skont i min sang.

Jag kom tillbaka till faltet tillsammans med en annan kollega som varit pa lika lang semester och vi kanner bada att vi vill styra upp arbetet har. Mina tva kollegor som jobbat har under hela tiden jag varit pa semester har forlorat sakerhets perspektivet lite val mycket (Darav min okade irritation) samt den otroligt kritiska situationen som ar for civilbefolkningen kraver att vi jobbar mer via lokala aktorer mer an att direkt sjalva forsoker hjalpa folk. Har spenderat storre delen av morgonen med att diskutera  med en lokal organisation vad de lokala organsiationerna/aktorerna kan gora och jag tror inte vi kom fram till sa mycket men att vi var rorande overens om att nagot maste goras.


Kollade pa filmrn Blood Diamonds igar och tyckte den var laskig. Kanske speciellt eftersom samma sak hander har men utan diamanter... Vilket kanske ar tur... Varlden ar galen.

Idag ar jag i grannstaden och gar pa en massa moten vilket ar en trevlig omvaxling - behover knyta mer kontakter och sluta sitta och uggla i odemarken... Eller?


Armageddon

Ar tillbaka i oster och det ar sa skont att sova i sin egen sang! Har flyttat tillbaka in till mitt gamla rum och vaknar utvilad varje morgon... Not. Det bombas for fullt. De har flyttat positionerna sa nu hors det annu mer an forut... Dock tog de en dag ledigt igar, for det var taipongal, ljusets dag, da passade hela grannskapet pa att smalla smallare for hela slanten.

Har diskuterat och varit besvarlig mest hela dagen och ifragasatt mina kollegors sakerhetstankande. Far se hur det fortsatter har. Allt pekar at helt fel hall och det har hittils visat sig folja det pekandet...

Skriver mer snart

Fast hos brorsan

Nu har jag varit tillbaka i landet i fyra dagar och min rygg och nacke mår tusen gånger bättre och jag behöver inte längre ta några smärtstillande!

Softar runt i huvudstaden och har det trevligt med syskonbarnen i väntan på att åka österut. Siutationen är sämre än någonsin och nu är det stridigheter mellan de två rebellgrupperna inne i staden där jag är stationerad. Så kanske kan jag inte åka tillbaka just nu... Skulle dock vilja åka dit och hämta lite mer kläder och grejjer - tex mina högtalare...

Idag har det regnat hela morgonen och det är direkt svalt både ute och inne. Hade badmaraton med syskonbarben igår och lyckades tömma stora delar av poolens vatten då faster Lotta roade barnen med att göra "hela havet stormar" dvs jättestora vågor med hjälp av en wakeboard.

Vägde mig imorse och konstaterade chockat att jag gått upp mer än fyra kilo under jul och nyår... Är det möjligt på så kort tid?