Valtider

Det ska bli till att demokratiskt välja representaner för östa sidan den tionde maj och det är en STOR grej för hela landet. Och för oss här i Vala innebär det slagsmål melland supportrar eller kandidater allt för ofta, de använder käppar, kedjor och yxor... Nu ska jag strax träffa en kandidat, som jag även tog rapport från igår men nu ska vi prata om gårdagskvällens förlopp... Men först ska vi träffa motkandidaten, som också hade det hett om öronen igår... oj oj. Jag pratade just med min kollega om att vi borde bygga en stor sandlåda med grävskopor och hinkar och spadar, en lergrop för lerbrottning och sumo dräkter för sumobrottning och sen varför inte lite vattenballonger och  sen låta de göra upp på det viset istället... Då skulle allmänheten få en mycket mer underhållande valprocess....

Jag i solnedgång!

Jag i solnedgång!

Förvånandsvärt bra foto på mig, eller hur!?!

Samma plats fast två år senare...

Idag skulle vi egentligen ha träffat "lite äldre" fredsaktivister sällskap, mellan 55 och typ 100 åringar, men han som skulle träffa oss verkade ha glömt det, så vi fick snabbt tänka om, för vi var redan i bilen, på väg. Så vi bestämde oss för att åka till området väster om oss, som varit "stängt" sedan augusti 2006 men som nu är kontrollerat av regeringen och avminerat så gott som.

Skulle bara ha tagit en snabb titt men vi körde på, rakt ut i djupa föredetta djupaste rebellområdena - jag ville se det så gärna igen! Så vi skumpade vidare på vägar som inte blivit repareade på många år och som för två år sen var dåliga men som nu var katastrofala... Vidare mot vattentanken, en uppdämd sjö, vacker som en dag och ootroooligt stor. Jag ville se dammen, det magiska plats som vi stannade till vid en dag i juli 2006 och köpte varm läskeblask! Jag kom så väl ihåg hur det såg ut och det kändes magiskt (igen) att återse vägen efter nästan två år. Men det var för långt insåg vi att åka till dammen så vi stannade och besökte vattentankens pumphus, som jag även besökte då.

Det har ju blivit så där varmt igen, över trettio grader, så där varmt så att det kokar uppe på huvudet om man stannar i solen, om så bara för en minut. Vår AC slutade fungera imorse, passande nog, så vi åkte med nedvevade fönster men rumpan på galonsätet var ordentligt uppvärmd... Så vi klev ur bilen och gick på gången ut till pumphuset. Där inne var det svalt, mörkt och mycket gammalt. Det var britterna som byggde pumphuset någon gång i tiderns begynnelse. Inne i det lilla pumphuset var det full aktivitet, en av pumpmaskinerna hade gått sönder, så det var ett gäng fixare under pumphusets golv och försökte reparera maskinen... Vi erbjöds gå ner och kolla reparationen men avböjde... Ett hål i golvet, en liten järnstege och sex meter vatten under... dock en smal stålgång från stegen bort till maskinerna och killarna som grejjade... Såg framför mig hur jag på väg ner på den lilla stegen i mina flippflopps halkade till och plums... Så vi snackade med gubbsen som var ovan golvet varav en jobbat i pumphust sedan urminnes tider,.. De visade alla gamla maskiner och pumpanordningar och pratade om pappersfabriken som de försåg med vatten och tyckte nog det var himla trevligt med besök. Min kollega, som är sri lankes men aldrig vågat sig hit ut förut, var eld och lågor och var superintresserad av allt de sa.

Jag stog och bara njöt av den svala och fräsha luften, det var en sååå behaglig temperatur där inne. Och rösterna från killarna som var där nere inunder och reparerade lät som i en stor kyrka, då det ekade precis som de gör i stora kyrkor...

Sen var det dags att ta sig tillbaka och vi tog oss ut i hettan igen.

Vi stannade till hos en famlj som vi jobbat med två år tidigare för att se hur de hade det och om deras hus var beboerligt. Det var. för en gångs skull, en glad familj där barn som förut varit i trubbel nu gift sig och kunnat börja leva ett normalt liv. Deras hus var helt och i god kondition. Men de visade på takpannorna vid ingången och de var lite intryckta, och när de sade att de var från en elefant som testat om den kunde gå in i huset men varit för stor, så såg jag ju att intrycket på takpannorna hade formen av en elefantpanna! Pappan i huset berättade sen med dramatiska ord och kroppsrörelser hur han blivit attackerad av en elefant en månad tidigare och hamnat på sjukhus. grannen stod brevid och visade med handen hur liiiten den där elefanten varit... En liten men otroligt arg elefant är inte att leka med helt enkelt.

Nöjda med vår spontana fälttripp åkte vi tillbaka mot stan, stannade till vid en vägkrog som serverar den bästa kycklingen, enligt min lokala kollega, och jag rycktes med i hans entusiasm och köpte med mig en hel grillad kyckling.

Den var väldigt god.

Att glädjas åt det lilla...

Efter att ha tillbringat en hel vecka, sju dagar, utan tillgång till dator på kvällarna, sitter jag nu glad som en lärka vid köksbordet och internettar!  Den här laptoppen slutade att fungera förra fredagen och vi trodde att skärmen pajjat (som på alla andra laptoppar i detta fuktiga land) men så tog mina kollegor med den till Batti tidigare idag och där fixade de den på två minuter - hurra! Så nu kan jag strax sjunka ner i soffan och kolla en film - trevligt fredagsnöjje.

Eftersom de fixar fest i Batti imornnkväll har jag och min kollega bestämt oss för att softa ikväll och istället satsa på morgondagens partajj, annars brukar vi ju skynda ner till Fredagsbaren.

Det har varit två tunga veckor för mig. Vet inte riktigt varför men jag har varit helt ur lag och känt mig extremt trött och energilös. Igår hade jag en huvudvärk som gjorde att jag knappt kunde fullfölja arbetsdagen och så fort jag kom hem gled jag ner i soffan... Åt lite popcorn och sen bums i säng... Sov i tio timmar och vaknade av att Lola satte sig upp i sängen och gav ett högt skall som inte var av denna värden.... Hon tittade intensivt mot köket, vet inte vad hon såg... Men huvudvärken var borta! Har skrivit rapporer så det svänger om det de senaste dagarna och genast känns livet lite tristare, sitta framför datorn är trist, det är ju ute på fält man vill vara!

Annars så har Lola börjat löpa, vilket borde betyda att hon inte är gravid... Men innan jag upptäckte det så spenderade hon en god timme med sin pojkvän... OCh smet ut genom grinden i går och spenderade TVÅ timmar med sin pojkvän... Han var charmig nog att följa med henne hem... Så vi får väl se nu om det blir valpar eller ej...

Annars så är det som vanligt med allt häromkring i övrigt. Vi får se om vi får en liten surprise här i distriktet inom kort, så här i valtider och allt... Ett litet återtagande av område som precis förlorats... eller riktigt aldrig förlorades men som sades vara "liberaliserat". 

Ikväll när jag tog bilen hem, såg jag sju valpar ligga utspridda bakom ris & curry restaurangen.... Det är liksom ett allmänt skräpområde... Fick stålsätta mig för att inte stanna och gulla med dem men jag tror att folk dumpar valpar där som de inte vet vad de ska göra med. De såg alldeles för friska och välfödda ut för att höra hemma på en skräphög... Usch, vad jobbigt men jag ska INTE förbarna mig över dem... Har dock tipsat min kollega, vars gårdshund har försvunnit.

Lolas pojkvän kom precis och hälsade på, jag tänker att om de är här kan jag ha koll på dem, så vi får se. Han revirkissar dock överallt... Men gullig och fin är han.

eeh, hunden var här i tio minuter... om jag tvivlat på om Lola kommer bli dräktig så gör jag det inte längre, eftersom jag hade fullt sjå att hindra älskog att ske mitt framför mina ögon... Min syn på Lola har drastiskt förändrats... hon betér sig ju som en hynda... Nu står hon i köket och ylar som en varg...


På fågelskådningsutflykt

På fågelskådningsutflykt
Så här glad var jag när jag var nere i Arugambay över påsk! Vi åkte på fägelskådning på en flotte som de byggt ovanpå två båtkanoter. I stilla mak gled vi runt under två timmar på sjön och kollade örnar, pelikaner och annat färgglatt fågelfä medan solen gick ner, så vi fick en vacker solnedgång på vatten.

Stor bil, liten färja

Stor bil, liten färja

Mullig, gullig och sjukt kompetent chaufför!

Mullig, gullig och sjukt kompetent chaufför!

Vi åkte från Vala längst kusten upp till Trinco. Totalt fem små bilfärjor fick vi ta... Eller det får bara plats en, högst två bilar åt gången. Fantastisk natur och trevligt sällskap.

Fågelskådning

Fågelskådning

Så kan det vara...

Vaknade av att jag fick ett SMS kvart i nio imorse, där en kollega ifrån huvudstan meddelade att en minister blivit dödad I ett bombattentat på en plats jag aldrig hört talats om (vilket på ett sätt var lugnande då vi inte har något kontor där) men att många civila blivit drabbade och många skadade. Det hände vid öppningen av ett stort marathon event, så här i nyårstider... Vem som gjorde det är inte självklart...

Så jag fick masa mig upp och kolla internet och maila ut meddelande till alla i organisationen... Medan jag satt där sömndrucken vid min kollegas dator fick jag en Twix choklad av honom - härlig söndagsfrukost... Sen hoppade vi in I Landcruisern och susade tillbaka hem de 32 km till vår stad där vi har fältkontor och våra respective hus.


Det kommer med stor sanorlikhet vara provinsval här i maj och om lokala distriktvalen gick relativt lugnt till här så kommer det proviniciella valet med stor sannorlikhet att koka... och med stor sannorlikhet koka över på flera ställen på olika sätt. Det som mitt i allt är betryggande för mig är att mitt distrikt troligen kommer vara den minst våldsdrabbade pga de nyligen lokala valen och den grupp som tog en rungande seger här... MEN man vet aldrig...


Lola var idag glad som en fisk över att matte var tillbaks och jag släppte ut henne så att hon kunde hälsa på sin hundkompis längre ner på gatan. Hon var ute en bra stund och plötsligt stod en vovve vid grinden, Lolas kompis, en glad kille i sin bästa ålder och charmig och fin som bara den. Han ville komma in och fick så också och kissade genast på dörren, gick in pation och kissade på Lola sängben. Sen lommade han runt och försökte kissa lite till men då föste jag bestämt men kärleksfull ut honom igen. När man har en tik så glömmer man lätt bort hanhundarnas revirpinkande... Senare kom Lola tillbaka, glad och nöjd... Hon har som sagt gått upp i vikt, blivit bredare om höfterna och skulle ha löpt i slutet av februari och än så länge har hon inte gjort det... Mina grannar sager att hon inte är dräktig men jag tror att hon är det... MEN förhoppningsvis har hon, liksom sin matte, bara varit lat och ätit för mycket och helt enkelt bara lagt på sig lite extra runt maggen...


Jag ser fram emot att min kollega kommer tillbaka från sin semester så att vi kan börja åka ut till stranden varje morgon... Saknar det...